top of page
Etsi
  • Writer's picturePäivi Koivumäki

Nyt meni tunteisiin

Olet täynnä kiukkua, ihan kihiset kiukusta. "Miten tuo toinen saattoi käyttäytyä noin typerästi? En kyllä anna ikinä tätä anteeksi", ajattelet mielessäsi. Vihan tunne täyttää mielesi ja tunnet sen voiman myös kehossasi. Huomaat purevasi hampaitasi yhteen, kätesi lihakset ovat jännittyneet, verenpaine kohisee korvissasi. "Taas tuo toinen aiheutti tämän kiukun minussa, miksi sen pitää olla noin ärsyttävä". Herättääkö sinussa kiukkua ja raivoa, jos sanon, että me olemme itse vastuussa omista tunteistamme?


Tunteet ovat jokapäiväisiä, tunteita tulee ja tunteita menee. Aiemmin elämässäni tuntui, että olin kuin kuin pieni kaarnavene veden kuohuissa. Välillä kaarnavene oli meren myrskytessä kokonaan veden alla. Epätoivoisesti se yritti päästä pintaan vain upotakseen jälleen seuraavan aallon myötä veden pinnan alle. Myös kaikki tuulet, sateet ja myrskyt vaikuttivat tuohon kaarnaveneeseen voimakkaasti. Tuntui, että tuo kaarnavene oli täysin veden armoilla, se ei pystynyt itse ohjaamaan kulkuaan, se vain ajelehti vailla päämäärää. Näin se myös uskoi, en voi itse vaikuttaa siihen, mihin ajelehdin ja millä nopeudella. Joudunko veden alle vai pysynkö pinnalla. Kun opin ymmärtämään pikkuhiljaa tunteitani, palasi myös usko, että kaarnaveneeni pysyy pinnalla ja voin itse vaikuttaa, mihin kaarnavene suuntaa kulkuaan.


Tunteiden tehtävät


Kaikilla tunteillamme on tärkeä merkitys ja tehtävänsä. Tunteet ovat yksi kehomme voimakkaimmista keinoista saada huomiomme. Mielihyvän tunteet, kuten ilo tai tyytyväisyys, tuovat meille hyvinvointia ja kutsuvat meitä tekemään asioita, jotka esimerkiksi palauttavat kuormittavista tilanteista. Mikä olisikaan voimaannuttavampaa kuin vatsanpohjasta asti kumpuava ilo ja nauru. Ei ole turhaan sanottu, että nauru pidentää ikää. Mutta me tarvitsemme myös oppaiksemme haastavimpiakin tunteita kuten pelkoa, vihaa ja kateutta. Esimerkiksi viha auttaa meitä suojaamaan itseämme ja puolustautumaan vahingoittavilta asioilta. Viha auttaa rakentamaan omia, terveitä rajojamme. Haluan luonnollisesti korostaa, että vihan tunne ja tunteen vallassa tehdyt teot ovat kaksi eri asiaa. Pelon tunne on myös hengissä selviytymisen kannalta elintärkeä. Pelon tunne auttaa suojautumaan vaaran uhatessa. Pelko estää meitä tekemästä terveyttämme uhkaavia tekoja. Pelko suojelee elämäämme.


Kaikilla tunteillamme on siis tehtävänsä. Joskus tunteet voivat kuitenkin saada vääriä mittasuhteita. Pelko voi estää elämästä tasapainoista elämäämme, jos siitä on tullut liian hallitsevaa. Joskus, kun kohtaamme haastavia elämänkokemuksia, voi tunteet myös ikään kuin" jäädä päälle". Katkeruuden kokemus voi olla mielessä niin voimakkaana, että se hallitsee elämää ja vie tilaa ilolta ja tyytyväisyyden tunteilta. Menneessä tapahtuneesta vääryyden kokemuksesta ei tahdo päästä yli. Tunteille on aikansa, mutta jos tunteesta ei pääse omin avuin eteenpäin, älä jää asian kanssa yksin.


Tunteiden takana olevat tarpeet


Tunteet on tehty elämämme oppaiksi. Ne eivät ole tehty hankaloittamaan elämäämme. Jokainen tunne kertoo omaa kieltään meille. Tyytyväisyyttä luovat tunteet kertovat joidenkin tarpeidemme täyttymisestä ja haastavimmat tunteet kertovat jostakin täyttymättömistä tarpeistamme. Tunteet siis kertovat meille, milloin jokin tarve on tyydyttynyt tai jäänyt tyydyttämättä. Psykologian tohtori Marshall Rosenbergin näkemyksen mukaan meillä kaikilla ihmisillä asuinpaikastamme ja kulttuuristamme huolimatta on yhteiset yleisinhimilliset tarpeet. Haluamme kokea muun muassa hyväksytyksi tulemista, turvaa, kuulluksi tulemista, arvostusta perustarpeidemme lisäksi. Mitä, jos kokeilet pysähtyä seuraavan kerran ison tunteen äärelle ja miettiä mitä kaipaisit juuri nyt, tunteen kieltämisen tai pakoilemisen sijasta. Itse olen huomannut, että mitä suurempi vaje jossakin tarpeessani on, sitä voimakkaamman tunteen se nostattaa pintaan. Seuraavan kerran, kun koet esimerkiksi voimakasta kateellisuutta, pysähdy hetkeksi sen tunteen äärelle. Tunnetta ei tarvitse kieltää tai torjua. Voit rauhassa kokea ja tuntea tätä tunnetta. Mitä tämä kateellisuuden tunne kertoo sinulle. Mitä sinä kaipaisit juuri nyt? Onko tunteen takana jokin tarve, jonka olet painanut alas jo pidempään? Mikä haluaisi tulle kohdatuksi ja näkyväksi?


Joskus olemme etääntyneet omista tunteistamme ja tarpeistamme niin kauas, että niitä on haastavaa edes tunnistaa itse. Voi olla, että omille tunteille ja tarpeille ei ole ollut tilaa tulla kohdatuiksi. Tämä on hyvin ymmärrettävää ja inhimillistä. Älä pelkää pyytää apua tunteittesi kohtaamiseen, tunnistamiseen tai purkamiseen tai tunteiden takana olevien tarpeiden tiedostamiseen.


Lapsuudesta nousevia tarpeita


Katsoessani ohjelmaa tv:stä, jossa sulhasen isovanhempi piti puhetta hääparille, huomasin itsessäni nousevan voimakkaan tunteen. Isovanhemman puheesta välittyi arvostus ja kunnioitus, lämpö ja rakkaus. Kyyneleet pyrkivät pintaan ja tunsin oloni surumieliseksi. Tätä tunnetta kohdatessani, löysin tunteen takaa kaipauksen omien isovanhempieni läsnäololle ja arvostukselle. Itselläni ei ole ollut mahdollisuutta tavata kaikkia isovanhempiani ja olen ollut nuori osan heistä jo kuollessa. Huomasin kaipaavani suvun tuomaa turvaa, yhteisöllisyyden kokemusta. Kokemusta siitä, että olen arvokas ja arvostettu omana itsenäni.


Tämän hetkisten tunteidemme takana voi olla täyttymättömiä tarpeita ihan lapsuudestamme saakka. Näiden asioiden lempeä kohtaaminen ja tunnistaminen voi auttaa eheytymään tässä hetkessä. Ei vanhoja haavoja auki repien, vaan ymmärryksellä ja lempeydellä kohdaten. Kuin todeten, että tällaisiakin kokemuksia tunteiden tilkkutäkkiini mahtuu. Se antaa ymmärrystä sille, kuka tässä hetkessä olen.


Tutustumalla omiin tunteisiin ja tunteiden takana oleviin tarpeisiin, oppii pikku hiljaa myös ymmärtämään omia tunnereaktioitaan paremmin. Kun oppii ymmärtämään, että toisen sanat ja teot voivat olla omia tunteita herättäviä ärsykkeitä, mutta ne eivät ole omien tunteiden aiheuttajia, ollaan oman elämän ohjaksissa jo tiukasti kiinni. Toivon sinulle lempeyttä matkaan tutustuessasi itseesi tunteiden ja tarpeiden kautta.


Tunteella Päivi


35 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page