top of page
Etsi
  • Writer's picturePäivi Koivumäki

Ajatusten vaikutus tunteisiin ja hyvinvointiimme


ajatustenvoima, ajatukset, kiire, kehotunneyhteys, tunnetaidot, tietoisuustaidot


Pakko pystyä ja mitä jos


Pääni sisällä kuin miljoonakaupungin vilinä. Teitä risteilee ristiin rastiin, liikenteen melu tuntuu tunkeutuvan joka soluuni. Tuntuu, että tässä kaupungissa liikennesäännöistä ei ole tietoakaan. On kuin vain ajelehtisin keskellä tietä ja katuja, voimatta vaikuttaa itse mihinkään. On vain meteliä, kaaosta, sankkaa pakokaasua.


Paitsi, että en ole suurkaupungin liikenteen seassa. Istun työhuoneessani ja mielessäni on lista asioista, joita minun täytyy saada hoidettua. Täytyy, on pakko! Istun tietokoneen äärelle ja olen aloittamassa kirjoittamaan, kun tietokone päättääkin juuri päivittää itsensä. "Tämäkin vielä", tuhisen turhautuneena. Pääni on raskas, hengitän huomaamattani pinnallisesti, kehoni on jännittynyt. On pakko. Äkkiä, nopeasti ja tehokkaasti...


Ajatusten armoilla


Aiemmin olin usein ajatusteni armoilla. Ajatuksia tuli ja meni. Ja erityisesti ne täyttivät mieleni yöllä, kun heräsin ja yritin nukahtaa uudestaan. Muistinkohan varata sen lapsen lääkäriajan? Tulikohan lupaamani asia hoidetuksi? Mitä jos suunnittelemani reissu ei onnistukaan? Mitä jos... Mitä jos...


Oletko sinä pysähtynyt kuuntelemaan omia ajatuksiasi? Pyöriikö siellä usein jokin sama nauha? Onko ajatuksesi huolen täyttämiä? Ovatko ne sinua itseäsi sättiviä? Vai täyttyvätkö ajatuksesi siitä, miten tyhmästi ja raivostuttavasti muut ihmiset käyttäytyvät. Oletko sinäkin ajatustesi armoilla?


Ajatukset vaikuttavat tunteisiimme


Ajatuksilla on huomattava merkitys meidän hyvinvointiimme. Ajatukset vaikuttavat kehossa viriäviin tunteisiimme. Tunteet eivät ole mikään irrallinen asia meistä, vaan ajatuksillamme voimme ruokkia tunteitamme. Erinäisissä tutkimuksissa on todettu, että tunnekokemuksen fysiologinen kesto on noin 90 sekuntia. Tämän jälkeen voimme pitää tietoisesti yllä tunnetta ja aiheuttaa uudestaan ja uudestaan tunne-hormoniryöpyn elimistöömme. Yksi keino pitää tunnetta elossa on ajatuksemme. Onkin hyvä pysähtyä ajatustemme äärelle ja miettiä ovatko ne oloamme kohottavia vai laskevia. Mitä tunteita nämä ajatukseni ruokkivat? Ja en, en kehota välttämään tunteiden kohtaamista, vaan kannustan kiinnittämään omiin ajatuksiin välillä huomiota. Ei tuomiten, vaan lempeydestä käsin.


Miten rauhoitan levottoman mielen?


Niinpä jälleen kerran saan muistuttaa itseäni tulemaan pois sieltä meluisan liikenneruuhkan seasta. Tietokoneen päivitys tuli minulle kuin lahjana. Ihan kuin sekin muistuttaisi minua, että ota hetki itsellesi. Siispä otan tietoisesti etäisyyttä ajatuksiini. Muistutan itselleni, että minä en ole yhtä kuin ajatukseni. Ajatusteni luoma todellisuus ei ole totta. Nousen ylös ja ravistelen hiukan kehoani. Pidennän tietoisesti uloshengitystäni. Olen hetken läsnä vain itselleni.


Tehtävälistassa odottavat tehtävät saavat nyt odottaa viisitoista minuuttia, kun keskityn rentouttamaan kehoani ja tuomaan itse itselleni turvaa tähän hetkeen. Huomioin ajatukseni lempeästi. Huomaan, että ajatusteni taustalla on monta tunnetta. Koenko huonommuutta, jos en saakaan niin paljon aikaiseksi kuin olin suunnitellut? Kurkisteleeko pinnan alta häpeä? Häpeä, että en pystynytkään. Annan kaikille näille tunteille ja ajatuksilleni luvan tulla näkyväksi. Laitan myötätunnon käden rintakehäni päälle. Minä riitän näin juuri tässä hetkessä.


Kyyneleet nousevat silmiini. Juuri tätä kaipasin tässä hetkessä. Lempeää kohtaamista itseni kanssa, ilman, että on pakkoa pystyä. Täytän ajatukseni lempeillä ajatuksillani. Ensimmäisenä sanon itselleni, että kaikki on hyvin, ei ole mitään hätää. Tuon turvaa itse itselleni. Aikataulutan kalenteriini päänsisäisiä mörköjäni. Kun olen listannut tehtävät kalenteriin, huomaankin, että etteivät asiat näytäkään niin ylitsepääsemättömiltä. Minä pystyn kyllä, asiat hoituvat varmasti.


Noin vartin myöhemmin. Oloni on huomattavasti parempi. Pääni sisäinen liikennekaaos on vaihtunut rauhalliseen polkuun luonnon keskellä. Saan tartuttua päivän töihini. Koen onnistumista ja iloa.Toivotan lempeyttä sinun päivääsi tunteittesi ja ajatustesi kanssa.


Tunteella ja lempeydellä Päivi


45 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page