Olet lämpimästi tervetullut Tunteella-blogin matkaan
Tunnetaidot, tunteet, hyvinvointi, tunnetaito-ohjaus, taideterapia-ohjaus, nepsy-valmennus, lempeys, herkkyys, erityisherkkyys
Hei kaikille! Olen Päivi Koivumäki, tuore yrittäjä Tunteella Tunne-ja hyvinvointivalmennuksesta. Olen kotoisin pienestä maalaispitäjästä, jossa sain kasvaa luonnon ja eläinten keskellä. Jo pienestä pitäen tunteet ovat olleet voimakkaasti läsnä elämässäni. Itku oli ja on minulle ominainen tapa reagoida niin iloisiin kuin haastaviinkin tilanteisiin. Kouluaikana tunsin olevani täysin erilainen kuin muut. En pitänyt isoissa ryhmissä toimimisesta. Kuormituin jo lapsena herkästi sosiaalisista tilanteista. Varsinkin, jos koin, etten kuulu joukkoon. Eläimet tuntuivat välillä olevan ainoita maailmassa, jotka ymmärsivät minua.
Olen työskennellyt varhaiskasvatuksen opettajana 20 vuotta. Lapset ja nuoret ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Eräänä päivänä näin mainoksen Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajakoulutuksesta. Tuo koulutus kutsui minua käsittämättömän paljon. Valmistuin tunnetaito-ohjaajaksi vuonna 2016. Tämä koulutus oli minulle mullistava kokemus. Sain ymmärrystä omille tunteilleni. Opin ymmärtämään, mitä tunteet yrittävät kertoa minulle. Kuinka iso asia olikaan, kun sain tutustua tunteiden takana oleviin tarpeisiin. Olin hämmästynyt. Miten tällaista tietoa ei opeteta jo päiväkodeissa, kaikkien tulisi tietää nämä asiat!
Tunnetaito-ohjaajakoulutuksen jälkeen
Olin kuin olisin herännyt horroksesta eloon. Olin taistellut tunteitani vastaan koko ikäni. Olin lapsuudessani oppinut, että oli väärin näyttää tunteita, ei saanut olla niin herkkä. Olin käynyt läpi loppuun palamisen ennen tunnetaito-ohjaajakoulutusta. Ja nyt, nyt minulla oli lupa tuntea! Lupa pysähtyä tunteen äärelle, kuunnella ja kokea, tuntea tunnetta. Ilman, että juoksisin sitä koko ajan karkuun. Ja heti sanottakoon, että ei, se ei ollut helppoa. Kuinka paljon kipeitä tunteita nousikaan esille, kun niiden ääreen pysähdyin. Helpompaa olisi ollut jatkaa kuin ennen. Työntää tunne pois, polkea ne takaisin sinne suohon, josta ne yrittivät hivuttautua esille. Mutta koin, että minulla ei ollut mitään muuta mahdollisuutta jatkaa. Askel kerrallaan tutustuin itseeni ja tunteisiini. En halunnut jatkaa elämää, jossa koin, etten ole oma itseni. Oli aika tutustua, kuka minä olen, mistä minä pidä, missä menee minun omat rajani. Sellaiset rajat, joita toiset eivät mennen tullen polje alleen. Kaikkea tätä harjoittelin. Onneksi myös hain ja sain ammatilaisapua, koska näiden asioiden käsitteleminen yksin, olisi ollut liian raskasta.
Taideterapiaohjauksesta ja nepsy-valmennuksesta voimavaroja herkkyyteen
Tunnetaito-ohjaajakoulutus herätti mielenkiintoni luovien menetelmien käyttämiseen hyvinvoinnin tukemisessa. Tänä päivänä on jo paljon tutkittua tietoa siitä, miten luovat menetelmät kuten maalaaminen vaikuttavat positiivisesti hyvinvointiin. Ja miten herkullinen peikko olikaan ensimmäisenä vastassa, kun pohdin taideterapiaohjaajakoulutukseen lähtemistä. "Enhän minä osaa piirtää tai maalata, nolaat vielä itsesi", huusi mieleni lujaa. No tätähän olin jo harjoitellut. Omien ajatusten vaikutusta omiin tunteisiin ja toimintamalleihin. Niinpä lempeästi uudestaan ja uudestaan käänsin ajatusteni kasettinauhaa uudelle kohdalle. "Sinä pystyt kyllä, sinä osaat".
Miten valtavan hyvän työkalupakin sainkaan taideterapiaohjaajakoulutuksesta. Opin ymmärtämään ihmismieltä enemmän. Taideterapiaohjaus on paljon muutakin kuin vain maalaamista. Siinä voidaan hyödyntää kirjallisuusterapian elementtejä, musiikkia, kuvia, valokuvausta, minikonstellaatioita, joitakin mainitakseni. Miten rentouttavaa on maalata ilman mitään tavoitetta tai tarkoitusta. Vain antaa käden kuljettaa maalia pitkin paperia. Taideterapiaohjauksessa asiakas tekee aina oikein, ei ole mitään kuvataiteellisia sääntöjä joita pitäisi noudattaa. Taideterapiaohjauksessa ei suoriteta vaan sallitaan. Lempeydestä käsin.
Neuropsykiatriseksi valmentajaksi kouluttauduttuani opin ymmärtämään läheisiäni ja itseäni jälleen paremmin. Erityisherkkyydessä ja neuropsykiatrisissa (nepsy) piirteissä on paljon samankaltaisia asioita. Kuten aistiherkkyydet, taipumus kuormittua herkemmin ja hermostollinen herkkyys. Kaiken tämän opiskelemani ja kokemani tiedon kun yhdistää, niin miten paljon paremmin ymmärränkään lapsia ja nuoria tämän päivä päiväkodeissa ja kouluissa. Ja myös muita aikuisia.
Nämä kokemukseni ja oppini ovat vahvistaneet sitä, että herkkyyteni onkin minun voimavarani, vahvuuteni. Tämä maailma tarvitsee herkkyyttä. Tämä maailma tarvitsee lempeyttä, kaiken sen kovuuden ja suorittamisen rinnalle.
Tunteet elämän ja hyvinvoinnin oppaina
Toivon, että voin auttaa sinuakin ottamaan tunteet elämäsi ja hyvinvointisi oppaiksi. Voin kulkea rinnallasi , askel askeleelta. Yksi isoimmista haaveistani on, että voisin tuoda Tunteella-yritykseni kautta lisää lempeyttä tähän maailmaan. Lempeyttä siis sinun päivääsi!
Tunteella Päivi
Comments